Make your own free website on Tripod.com
 
 


Διαδρομές


Larger map: Klik here

Επίσκεψη Νο1

Ι. Μ. Αγ. Παύλου
Σκήτη Αγ. ¶ννας
Ι. Μ. Αγ. Διονυσίου
Ι. Μ. Αγ. Γρηγορίου

 

Επίσκεψη Νο2

Ι. Μ. Αγ. Διονυσίου
Ι. Μ. Ξηροποτάμου

 

Επίσκεψη Νο3

Ι. Μ. Κουτλουμουσίου
Ι. Μ. Παντελεήμονα

 

Επίσκεψη Νο4

Ι. Μ. Αγ. Διονυσίου
Ι. Μ. Κουτλουμουσίου
Ι. Μ. Ξενοφώντος

 

Επίσκεψη Νο5

Ι. Μ. Βατοπαιδίου
Ι. Μ. Κουτλουμουσίου
Ι. Μ. Ξηροποτάμου

Επίσκεψη Νο6

Ι. Μ. Μεγίστης Λαύρας
Ι. Μ. Παντελεήμονα

Επίσκεψη Νο7

Ι. Σκήτη Απ. Ανδρέου
Ι. Μ. Καρακάλου

Επίσκεψη Νο8

Ι. Μ. Σίμωνος Πέτρας
Ι. Μ. Αγ. Γρηγορίου


Επίσκεψη Νο4:

Ι. Μ. Αγ. Διονυσίου
Ι. Μ. Κουτλουμουσίου
Σκήτη Αγ. Ανδρέα
Ι. Μ. Ξενοφώντος

 

Ξεκινήσαμε από Βόλο 02.30 (15/3/2010), γιατί θα πηγαίναμε από Αγιά, λόγω της διακοπής των Τεμπών, 3 άτομα, Δημήτρης Σαρ., Βάϊος Λ. με το αυτοκίνητο του Γιάννη Καρ..
Φτάσαμε στα Τέμπη σε 2 ώρες από την παράκαμψη, προσπεράσαμε την στάση Κορινού χωρίς να το καταλάβουμε, ξεχάστηκε ο καφές και συνεχίσαμε, πιάσαμε Εγνατία και στην Θεσσαλονίκη μας μπέρδεψε το GPS και μας έβγαλε στον περιφερειακό, μόλις το καταλάβαμε, ξαναέβαλα άλλη πορεία προς Καβάλα και ξαναμπήκαμε Εγνατία, ωραίος δρόμος, χωρίς κίνηση, δεν σταματήσαμε καθόλου, ο Γιάννης σταθερός και ακούραστος δεν ήθελε βοήθεια στο τιμόνι.
Περάσαμε τον κόμβο της Ρεντίνας που παλιά πηγαίναμε από εκείνη την ρεματιά και βγήκαμε στον κόμβο Βρασνών-Ασπροβάλτας, μετά τον Σταυρό υπάρχει ένα τρίγωνο, δεν υπάρχει καλή σήμανση, στρίβεις αριστερά προς Ιερισσό, κατ' ευθείαν πας Ρεντίνα. Σταματήσαμε για λίγο να ξεμουδιάσουμε και μετά πήρα εγώ το τιμόνι, περάσαμε Ολυμπιάδα, Στρατώνι που ήταν ακόμα τα σημάδια από την νεροποντή - πλημμύρα της προηγούμενης εβδομάδας.
Φτάσαμε Ουρανούπολη 08.00 και πήγαμε στο γραφείο προσκυνητών για τα Διαμονητήρια, 25€, κάθε χρόνο και νέα αύξηση. Αφήσαμε το αυτοκίνητο στο Parking και κατευθυνθήκαμε για εισιτήρια για το καράβι (7€) και μετά για ένα καφέ, αφού υπήρχε χρόνος.
Το φέρυ μπωτ ήταν εκεί, περίμενε, στη θέση του "¶ξιον εστί" τώρα βάλανε το "¶γιος Παντελεήμων", πιο μεγαλύτερο, γιατί έχουν αυξηθεί οι μεταφορές, αυτοκίνητα των μονών, φορτηγά, ακόμα και νταλίκες πηγαινοέρχονται. Ανεβήκαμε και έφυγε 09.45.
Για άλλη μια φορά μας αξίωσε η παναγία να επισκεφτούμε το περιβόλι της, το Αγιον Όρος. Ο ουρανός είναι καθαρός, αλλά το αεράκι είναι κρύο δεν σηκώνει να κάθεσαι έξω, οι γλάροι όπως πάντα μας συνοδεύουν, περιμένοντας να τους ρίξει κάποιος ένα ψίχουλο. Η ομορφιά του φυσικού τοπίου, το πράσινο, το ερημικό και βραχώδες, το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας, συνδυάζονται αξιοθαύμαστα με τα ακίνητα μνημεία, που η ιστορία τους χάνεται πολλούς αιώνες πίσω.
Αρσανάδες και μοναστήρια φαίνονται από την πλώρη. Δοχειαρίου, Ξενοφώντος, Παντελεήμονος, Ξηροποτάμου και αποβίβαση στη Δάφνη
Φτάσαμε 12.00 και μέχρι να φύγει το "Αγία ¶ννα" για Μονή Αγ. Διονυσίου, περάσαμε από το καφενείο για πατατόπιττα που ήθελε ο Δημήτρης, μετά μία επίσκεψη στα μαγαζιά για κομποσχοίνια και μετά ανεβήκαμε στο "Αγία ¶ννα" και φύγαμε 12.45 με εισιτήριο 2,85€, περάσαμε Μονές Σίμωνος Πέτρας και Αγ. Γρηγορίου και μετά στην Μονή Αγ. Διονυσίου κατεβήκαμε.
Ψηλά ο ¶θως χιονισμένος μας υποδέχτηκε μέσα στο κρύο, φυσούσε και ένα παγωμένο αεράκι και βιαστικά ανεβήκαμε την ανηφόρα και κατευθυνθήκαμε στο αρχονταρίκι που μας περίμενε ο πατήρ Παύλος που μας γνώρισε αμέσως. Μας κέρασε τσίπουρο και λουκούμι και μας οδήγησε στο δωμάτιο που ήταν στην παλιά πτέρυγα, όχι τόσο ανακαινισμένο, όπως και οι τουαλέτες.
Εν τω μεταξύ μας προσκάλεσε για εξομολόγηση, ο Δημήτρης και γω πήγαμε στον πάτερ Παντελεήμονα και ο Γιάννης πήγε στον πατήρ Παύλο. Αφού τακτοποιηθήκαμε στο δωμάτιο, βγήκαμε μία βόλτα στο προαύλιο, ήταν ήλιος αλλά με δόντια και στις 16.00 μας είχαν τράπεζα, ειδικά για τους επισκέπτες, φακές, ελιές, ψωμί και μετά εσπερινός και στο τέλος ασπασμός των αγίων λειψάνων. Γυρίσαμε στο αρχονταρίκι για λουκούμι, εκεί γνωρίσαμε και τον Βολιώτη πατήρ Σώφρων. Το πρόγραμμα ήταν 01.00 - 04.00 απόδειπνο και στις 07.00 πρωί λειτουργία, πήγαμε κατά τις 19.00 στο δωμάτιο και πέσαμε για ύπνο, η χορωδία ροχαλητού Γιάννη-Δημήτρη με ξύπνησε 2-3 φορές και στις 05.00 σηκωθήκαμε, τακτοποιήσαμε τα πράγματα και πήγαμε λειτουργία.
Όταν τέλειωσε πήγαμε στο αρχονταρίκι για καφέ, ελιές και ψωμί και μόνιμα στο τραπέζι το λουκούμι, όλα εδώ είναι ελεύθερα, τα παίρνεις, φτιάχνεις τον καφέ μόνος σου, τα πλένεις.
Μετά κατεβήκαμε στην προκυμαία και 10.30 πέρασε το "Αγία ¶ννα" ανεβήκαμε και κατεβήκαμε Δάφνη. Στις 12.00 έφυγε το Λεωφορείο με 3€ για Καρυές, φτάσαμε 12.40 και κατευθυνθήκαμε προς Μονή Κουτλουμουσίου, αφού περάσαμε από τον Ναό του Πρωτάτου και προσκύνημα στο "¶ξιον εστί". Εκεί ήταν και ο γερανός του Λαγάρα που φόρτωνε τα βάθρα της σκεπής του Ναού, που ξηλώσανε μετά την συντήρηση.

Το Πρωτάτο των Καρυών, δηλ. το καθολικό των Καρυών που τιμάται στην Κοίμηση της Θεοτόκου, είναι ο αρχαιότερος ναός του Αγίου Όρους. Εδώ φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα "¶ξιον εστίν".
Αυτή η εικόνα βρισκόταν κατά τα τέλη του Ι' αιώνα σε ένα κελί κοντά στις Καρυές που σήμερα το λένε το "¶ξιον εστίν".
Την μετέφεραν στο Πρωτάτο δε, λόγω ενός θαύματος που έγινε ενώ ο γέροντας του κελιού απουσίαζε σε μια αγρυπνία στο Πρωτάτο. Ο υποτακτικός του, που έμεινε μόνος στο κελί, φιλοξένησε κάποιον άγνωστο περαστικό μοναχό. Μαζί οι δύο μοναχοί έψαλλαν την ακολουθία του όρθρου της Κυριακής. Όταν λοιπόν έφθασαν τους θεομητορικούς στίχους της θ' ωδής του κανόνα (Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριον..."), ο υποτακτικός μπροστά στην εικόνα της Παναγίας έψαλλε "Την Τιμιωτέραν", το γνωστό αρχαίο αυτό ύμνο του Αγίου Κοσμά του Ποιητή. Ο άγνωστος μοναχός όμως άρχισε τον ύμνο διαφορετικά, προσθέτοντας στην αρχή το άγνωστο προοίμιο "¶ξιον εστίν ως αληθώς...", το οποίο προκάλεσε μεγάλο θαυμασμό στον υποτακτικό ώστε αργότερα να το ζητήσει και γραπτώς, για να μπορεί να το ψάλλει και αυτός. Επειδή όμως δε βρέθηκε χαρτί και μελάνι μέσα στο κελί, ο άγνωστος εκείνος μοναχός που ήταν ο αρχάγγελος Γαβριήλ, χάραξε τον ύμνο με το δάκτυλό του σε μια πέτρινη πλάκα και είπε ότι έτσι πρέπει να ψάλλεται στο εξής ο ύμνος αυτός από όλους τους ορθοδόξους και έγινε άφαντος.
Έτσι λοιπόν η εικόνα, μπροστά στην οποία ψάλθηκε για πρώτη φορά ο αγγελικός ύμνος "¶ξιον εστίν ως αληθώς...", μεταφέρθηκε στο Πρωτάτο και καθιερώθηκε να γίνεται ετήσια πανήγυρη σε ανάμνηση του θαύματος και προς τιμή της Θεοτόκου.


Φτάσαμε στον προορισμό μας και πήγαμε στο αρχονταρίκι για τα σχετικά, καταγραφή, τσίπουρο, λουκούμι. Μας οδήγησε στο δωμάτιο, τακτοποιηθήκαμε και κατεβήκαμε για βόλτα, γιατί το πρόγραμμα ήταν 16.30 εσπερινός, μετά τράπεζα και 18.00 κλείνει η πόρτα.
Φύγαμε για Καρυές και περπατώντας μέσα στο ηλιόλουστο απογευματινό φτάσαμε στην Ι. Σκήτη του Αγ. Ανδρέα (Ρωσική)(τo λεγόμενο Σεράι). Στο κέντρο της σκήτης ξεχωρίζει η μεγαλύτερη εκκλησία του Αγίου Όρους με τους χρυσούς σταυρούς στους θόλους της με την ρώσικη τεχνοτροπία και μεγαλοπρέπεια. Μεγάλες εγκαταστάσεις, αλλά πολλά ερείπια, ο Ναός τεράστιος, μεγαλοπρεπής. Δεν ήταν ώρα για να ανοίξει, αλλά ευτυχώς είχε έρθει μία ομάδα Ρώσων με έναν μοναχό και έτσι ήρθε κάποιος και μας άνοιξε. Όλα ήταν μέσα στο χρυσό, πλούσια εικονογράφηση, μεγαλοπρεπείς εικόνες και το εσωτερικό τεράστιο, σου θύμιζε μεγάλο καθολικό ναό, δεν νομίζω να υπάρχει μεγαλύτερος στο ¶γιο Όρος.
Έξω από το προαύλιο είδαμε μερικά νεαρά παιδιά πού έπαιζαν μπάσκετ, φοιτούν στην Εκκλησιαστική Σχολή, την Αθωνιάδα, που είναι μέσα στη σκήτη, όπου εκτός των άλλων, εδώ φοίτησε ο Αγ. Κοσμάς ο Αιτωλός.
Φύγαμε και επιστρέψαμε στη Μονή Κουτλουμουσίου, ενώ άρχιζε να μας πιάνει το κρύο, για τον εσπερινό και μετά τράπεζα, φασολάδα αλάδωτη, ελιές, χαλβάς.
Εκεί μέσα ήρθε ένας θεολόγος μοναχός και μας κάλεσε στις 18.30 να πάμε για συζήτηση. Πραγματικά πήγαμε και δέχτηκε πολλές απορίες και προβληματισμούς γύρω από Θεολογικά θέματα από τους επισκέπτες και απάντησε σε όλα αναλυτικά. Επιστρέψαμε στο δωμάτιο 20.00, έξω έκανε κρύο, ευτυχώς ανάψανε τα καλοριφέρ, πέσαμε για ύπνο και 03.00 χτύπησε η καμπάνα για τον όρθρο, πήγαμε μέχρι 05.30 και μετά μη έχοντας τι να κάνουμε, ξαναπέσαμε για ύπνο μέχρι 08.30 και μετά αφού τακτοποιήσαμε τα πράγματα κατεβήκαμε στο αρχονταρίκι για καφέ, εδώ τον καφέ τον φτιάχνει ένας μοναχός.
Δεν έχει τράπεζα σήμερα καθ' ότι Τετάρτη. Φύγαμε για Καρυές, με προορισμό τον φούρνο, για κουλούρι και πίττες, τρώγοντας κατευθυνθήκαμε προς το κέντρο, μέχρι να έρθει το Λεωφορείο. Υπάρχουν μερικά μαγαζιά αν θέλεις κάτι να ψωνίσεις, παντοπωλεία, εκκλησιαστικά είδη, ένα καφενείο.
Ήρθε το Λεωφορείο, ανεβήκαμε και έφυγε 10.20, κατεβήκαμε Δάφνη, βγάλαμε εισιτήρια για το καράβι προς Μονή Ξενοφώντος με 3€ και πήγαμε για καφέ στο καφενείο. Ήρθε το "¶γιος Παντελεήμων" από Ουρανούπολη, άδειασε και ανεβήκαμε, αφού περάσαμε από τελωνειακό έλεγχο.
Έφυγε 12.00 και κατεβήκαμε Μονή Ξενοφώντος 12.40, εδώ επισκέπτομαι 1η φορά, ανεβήκαμε στο αρχονταρίκι, μας περίμενε ο αρχοντάρης, μας κατέγραψε και μετά τα σχετικά νερό και λουκούμι, τσίπουρο δεν είχε, μας οδήγησε στο δωμάτιο, εδώ φαίνεται πως όλα είναι μία κλάση πιο πάνω από τις προηγούμενες Μονές, νέα δωμάτια, καλά κρεβάτια, πεντακάθαρα, με νέα σεντόνια, μαξιλάρια, καθαρές τουαλέτες και η πρωτοτυπία, μηχάνημα του καφέ, χωρίς κέρμα, ελεύθερα από 08.00-20.00 με πολύ καλό καφέ. Τακτοποιηθήκαμε, εδώ μιας και ξεφύγαμε από τη σκιά του ¶θω, ο καιρός είναι γλυκός, δεν κάνει κρύο. Κατεβήκαμε για μία βόλτα μέχρι το αγίασμα του Αγ. Γεωργίου, βρίσκεται 200μ. περίπου δίπλα στη θάλασσα, αλλά δεν μπορέσαμε να πάρουμε, υπήρχαν τεχνίτες που έφτιαχναν διάφορα έργα ανάπλασης, ακόμα και μέσα στην πηγή και το είχαν κάνει ένα βούρκο.
Στην επιστροφή περάσαμε από τους λαχανόκηπους και πιο πέρα στην άκρη της Μονής πέσαμε στο Λεβητοστάσιο που έκαιγε ξύλα. Στις 18.00 είχε τράπεζα, καλαμαράκια πιλάφι, ελιές, ταχίνι-μέλι, φρούτα.
Μετά στο χώρο έξω από τα δωμάτια ή και στο μπαλκόνι που είχε καναπέδες, πιάσαμε κουβέντα με άλλους επισκέπτες και κατά τις 21.00 ύπνο. Είχε αγρυπνία 23.00 αλλά δεν σηκωθήκαμε. Σηκωθήκαμε στις 07.00 ετοιμαστήκαμε, φάγαμε μερικά παξιμάδια που είχαμε, πήραμε τα πράγματα και 08.30 πήγαμε στην νέα εκκλησία του Αγ. Γεωργίου που είχε λειτουργία, μεγάλος σχετικά ναός εν σχέσει με άλλα μοναστήρια. Όλοι οι μοναχοί στις θέσεις τους και να εναλλάσσονται στα ψαλτήρια, καλή λειτουργία με ωραία ψαλμωδία και στο τέλος όλοι οι μοναχοί ιερά μετάληψη, ο Δημήτρης στεναχωρέθηκε, ήθελε να μεταλάβει, αλλά ξεχάστηκε και έφαγε το πρωί.
Τέλειωσε η λειτουργία 11.00 και κατ' ευθείαν στη τράπεζα, πρώτα στην αίθουσα μπαίνει ο Ηγούμενος, ακολουθούν οι μοναχοί και τέλος οι επισκέπτες. Εκεί όλοι μαζί, μοναχοί, επισκέπτες και ενώ όλοι τρώνε το λιτοδίαιτο γεύμα, φακές αλάδωτες, ελιές, χόρτα χωρίς λάδι, υπήρχε λεμόνι, ταχίνι-μέλι, φρούτα και πάντα ψωμί αγιορείτικο,ο αναγνώστης διαβάζει αποσπάσματα από πατερικά κείμενα ή βίους αγίων και όταν σημάνει το τέλος του φαγητού ο ηγούμενος ευλογεί τα περισεύματα ευχαριστώντας τον Θεό. Ο Γιάννης δεν ήρθε να φάει, δεν πεινούσε. Πήραμε τα πράγματα και με ένα καφέ στο χέρι κατεβήκαμε στον αρσανά να περάσει το καράβι.
Ήρθε το "¶γιος Παντελεήμων" κατά τις 12.40 ανεβήκαμε, λίγος κόσμος, περισσότεροι Ρώσοι.
Κατεβήκαμε Ουρανούπολη κατά τις 14.00 και κατευθυνθήκαμε προς το parking, περάσαμε μπροστά από τις ταβέρνες λέγαμε να πάμε για φαγητό, αλλά ο Γιάννης δεν πεινούσε και έτσι φύγαμε με προορισμό τον Κορινό για καφέ.
Φτάσαμε Βόλο κατά τις 20.00 παίρνοντας ένα άλλο δρόμο από Ραψάνη και Γόννους, ήταν πρόταση του Κατερινιώτη φίλου Γρηγόρη που μας πήρε τηλέφωνο, ήταν πιο γρήγορη διαδρομή, αλλά μέσα στη σκόνη, χωματόδρομος και στροφές.